«Ετοιμάζεστε να παραδώσετε το Ορφανοτροφείο σε επιχειρηματικά συμφέροντα κερδοσκοπώντας». Με αντίστοιχες βαρύτατες κατηγορίες κατά της Διοίκησης του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης απάντησε στις εξελίξεις που αφορούν το ιστορικό ίδρυμα το οποίο φιλοξενεί ορφανά παιδιά για περίπου έναν αιώνα.
Με διακήρυξη που δημοσίευσε στις αρχές του μήνα, το εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο προχώρησε σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση -με χρονική διάρκεια 99 ετών- ακόμη και των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων του Ορφανοτροφείου, πέρα από ακίνητα που ήδη μισθώνει, επιχειρώντας, σύμφωνα με την τοπική δημοτική αρχή, «απροκάλυπτα και ενάντια στον σκοπό του ιδρύματος να μετατρέψει το φιλανθρωπικού χαρακτήρα νομικό πρόσωπο σε επιχείρηση “real estate”».
Επειτα από την ανακοίνωση του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων, η δημοτική αρχή της πόλης αντέδρασε, καταγγέλλοντας πρώτα και κύρια το κλείσιμο της κοινωνικής δομής, κάνοντας λόγο για επιλογές «ακατανόητες» που συνιστούν «πραγματική πρόκληση για την κοινωνία, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε». Παράλληλα, ο δήμος κατήγγειλε ότι «αγνοείται προκλητικά, άλλως αποσιωπάται τεχνηέντως» ότι ο χώρος «απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε προς το Ορφανοτροφείο αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του και να αποτελέσει μια εστία για ορφανά παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για “μπίζνες”».
Με απαντητική ανακοίνωση το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο επέλεξε πρώτα και κύρια να αντιτείνει ότι «τα προς εκμίσθωση ακίνητα ανήκουν στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του Ορφανοτροφείου, τα οποία απέκτησε διά αγοράς το έτος 1927». Σχετικά με το μέλλον της κοινωνικής δομής επιβεβαίωσε ότι βαίνει προς κλείσιμο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της στη Βουλιαγμένη και ότι πρόκειται να μετεγκατασταθεί «σε πλέον κατάλληλο οίκημα με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, ευρισκόμενο πλέον εντός του αστικού ιστού».
Ωστόσο, δεν τίθενται εν αμφιβόλω από πλευράς Διοίκησης του Ορφανοτροφείου οι υφιστάμενες χρήσεις γης των προς μίσθωση ακινήτων, καθώς στον διαγωνισμό αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στην επίμαχη έκταση «προσδιορίζονται χρήσεις πρασίνου και πρόνοιας» – κάτι που σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτό από το Ορφανοτροφείο το πολεοδομικό καθεστώς του δήμου. Σε μια έκταση, λοιπόν, με τέτοιες χρήσεις γης όπου παράλληλα, σύμφωνα με τοπικές πηγές, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια δόμησης, γιατί το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο καλεί υποψήφιους επενδυτές να μισθώσουν ακίνητα καταβάλλοντας ποσά που μπορούν να φτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως;
«Γιατί υπάρχει μια “υποσχετική” ότι εκεί θα αλλάξουν οι χρήσεις γης και θα μπουν νέες από την πίσω πόρτα», απαντά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, στην «Εφ.Συν.», εξηγώντας ότι είναι υπό κατάρτιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο, με το οποίο «προτίθενται να αλλάξουν χρήσεις, αν και ξέρουν ότι αυτό το απαγορεύουν η νομολογία και η νομοθεσία» και να επιτραπεί μεγαλύτερη δόμηση.
«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους όσους εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους διαδικασίες (Διοίκηση Ορφανοτροφείου και υποψήφιους επενδυτές) ότι θα έχουν απέναντί τους τον δήμο μας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας, που θα κληθούν για ακόμη μια φορά και θα υπερασπιστούν την ιστορία της πόλης και την κοινωνική αναγκαιότητα ύπαρξης του εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου στη σημερινή του μορφή», έχει προειδοποιήσει με ανακοίνωση η δημοτική αρχή της πόλης.
Η Εκκλησία της Ελλάδος εμφανίζει τελευταία μια επιθετική ροπή προς την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας της – ή φερόμενης ιδιοκτησίας της, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, που αμφισβητεί την κυριότητα της Εκκλησίας πάνω σε ορισμένα ακίνητα, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής.
«Η επίκληση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου ως προς τον λόγο που πρέπει να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία είναι, λένε, να συνεχίσει να υφίσταται το ποιμαντικό, το φιλανθρωπικό και το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας. Κι εδώ κλείνει μια κοινωνική δομή, ένα Ορφανοτροφείο, και παραδίδεται στο real estate. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αντίφαση, που δείχνει ποια ακριβώς είναι τα σχέδιά τους. Το Ορφανοτροφείο, δε, πριν από περίπου 12 χρόνια είχε 50 παιδιά μέσα. Τώρα, έχουν μείνει 4. Το αδειάσανε μεθοδικά», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος, καταλήγοντας: «Δεν πρέπει να καταστραφεί η αξία του προαστίου. Η αξία της περιοχής είναι η φυσιογνωμία της. Εάν καταστρέψουμε το πράσινο που έχει, εξαφανίσαμε τον τελευταίο όμορφο τόπο της Αττικής».
Ας σημειωθεί ότι το Ορφανοτροφείο βρίσκεται σε προνομιακή θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, δίπλα στον «Αστέρα», που πουλήθηκε το 2014 στην Apollo Investment HoldCo, θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P. Ο καταπράσινος λοφίσκος που περιβάλλεται από θάλασσα είναι μοναδικό «φιλέτο», ενώ και τα κτίρια του Ορφανοτροφείου είναι πανέμορφα, λιθόκτιστα του 1910, δωρεά της Σοφίας Σλήμαν και του Δήμου Αθηναίων. Αυτό εξηγεί γιατί την περιοχή εποφθαλμιούν εδώ και χρόνια «επενδυτές» και γιατί η Εκκλησία, ως μη όφειλε, πρωτοστατεί στα σχέδια «αξιοποίησης», περιοριζόμενη ωστόσο από αποφάσεις του ΣτΕ ως προς τις χρήσεις γης.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…