Κόσμος

Νέο πυραυλικό επεισόδιο – Από την Κορέα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ και χώρες της Άπω Ανατολής για τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους. Ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας και το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά οπλικών δοκιμών-ρεκόρ στις οποίες έχει επιδοθεί η Πιονγκγιάνγκ τις τεελευταίες εβδομάδες. Την ίδια ώρα η  Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον εικάζουν ότι η Βόρεια Κορέα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017.

Σύμφωνα με της στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς». Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πύραυλος εκτοξεύθηκε περίπου στις 10:15″ (τοπική ώρα· 03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ και είχε κατεύθυνση την ανατολική θάλασσα ή θάλασσα της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά του το Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε για το συμβάν ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε μέσα στην ιαπωνική ΑΟΖ και ότι υπήρξε σθεναρή διαμαρτυρία προς την Πιονγκγιάνγκ . Αυτή η περιοχή είναι βέβαια ένας συνήθης προορισμός για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Σεούλ, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ να δηλώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στη νέα πυραυλική δοκιμή. Σημειώνεται ότι, πριν δύο εβδομάδες, στις 3 Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει πύραυλο ICBM, ωστόσο, εκείνη η δοκιμή είχε αποτύχει, όπως τουλάχιστον ανέφεραν η Σεούλ και το Τόκιο.

Η σημερινή είναι η δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή μέσα σε δύο  ημέρες και είχε προηγηθεί μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ότι θα υπάρξει «άγρια» αντίδραση στην ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσιγκτον.

Η Πιονγκγιάνγκ έσπασε τον Μάρτιο το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 στις δοκιμές όπλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ η τριμερής συμμαχία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ ερμηνεύει ως πρόβες εισβολής για την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του. Ο Μπάιντεν επιχείρησε να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να μεσολαβήσει, ώστε η Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, κάλι για το οποίο η Ουάσιγκτον, το Τόκυο και η Σεούλ έχουν προειδοποιήσει πως θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση. Ανάλογα είναι όμως και τα μηνύματα από την Βόρεια Κορέα, η οποία διαμηνύει πως όσο ενισχύεται η τριμερής συμμαχία τόσο πιο σκληρή θα είναι η «στρατιωτική αντίδρασή» της Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε μάλιστα και δείγμα αυτών των προθέσεων, στις 2 Νοεμβρίου, όταν εκτοξεύθηκαν 23 πύραυλοι. Αριθμός που είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των εκτοξεύσεων που έγιναν όλο το 2017. Τότε που ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνικό πόλεμο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Τα γυρίζει ο Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

COP 27: Αναζητούνται 12 μηδενικά για το κλίμα

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων μετά τις νέες αποκαλύψεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago