Πολιτική

Τουρκική τρίπλα στον Δένδια μέσω Λιβύης – Πως αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών

Μετά την τρίπλα που επιχείρησε να κάνει στον Νίκο Δένδια η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, απειλώντας με διπλωματικά μέτρα. Μάλιστα δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης, η θητεία της οποίας έχει λήξει, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις μέσω …Τουρκίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί την Βεγγάζη και την ανατολική Λιβύη, όπου παρέδωσε το πρωί της Πέμπτης, σε ειδική τελετή, 30.000 εμβόλια. Η Τρίπολη δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του ταξιδιού του, ωστόσο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο Έλληνας υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε συνάντηση με την προϋπόθεση όμως ο Νίκος Δένδιας να δει μόνον αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Κατά την άφιξή του όμως στην Τρίπολη, διαπίστωσε ότι τον περίμενε για υποδοχή η  υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς. Με την εξέλιξη αυτή ο Νίκος Δένδιας ακύρωσε τη συνάντηση και συνέχισε κανονικά το ταξίδι του για τη Βεγγάζη.

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε σε ανακοίνωσή του ότι «η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών». Η ίδια ανακοίνωση πληροφορούσε ότι «το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά». Παραλλήλως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι» και πρόσθεταν  ότι οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με μια τέτοια αιφνιδιαστική κίνηση.

Σημειώνεται ότι η Νάιλα Μανγκούς, με την οποία ο Νίκος Δένδιας έθεσε όρο να μην υπάρξει συνάντηση, είναι η υπουργός που υπέγραψε με τον Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία του Οκτωβρίου. Μια συμφωνία που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και το Κάιρο, είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και, ως εκ τούτου, δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της Λιβύης. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι άλλωστε προσωρινή και σκοπός της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε κανονικά το ταξίδι του στην Ανατολική Λιβύη, όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν σταμάτησε τις προκλήσεις. Έτσι, αν και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο το οποίο οδήγησε στη ματαίωση της συνάντησης Δένδια-Μένφι, απείλησε από πάνω και με «διπλωματικά μέτρα». Προφανώς σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα, η προσωρινή υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα. Όλα αυτά βέβαια έγιναν γνωστά μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με δηλώσεις του εκπροσώπου της προσωρινής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude, ο οποίος κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια ότι πρόσβαλε τον λιβυκό λαό.

Οι ειδήσεις σήμερα

Έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί – Δύσκολη για τον Μπάιντεν η συγκατοίκηση στο Κογκρέσο

Τι προβλέπει ο μηχανισμός της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Εμμένει στις απόψεις του για τις υποκλοπές ο Καραμανλής

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago