Κόσμος

Έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί – Δύσκολη για τον Μπάιντεν η συγκατοίκηση στο Κογκρέσο

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε την Τετάρτη τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου κέρδισε τελικά την κρίσιμη 218η έδρα. Με την εξέλιξη αυτή, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν πλέον να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024

Η συντηρητική παράταξη απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, κέρδισε όμως το δεύτερο σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου. Ωστόσο, η πλειοψηφία της είναι ισχνή, αφού δεν εκδηλώθηκε το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα», το οποίο δεν ανέμεναν απλώς αλλά προεξοφλούσαν, πολλά στελέχη της παράταξης με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την αντοχή των Δημοκρατικών σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες, η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να τους δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Τουλάχιστον όσα, αν όχι περισσότερα, είχαν προκαλέσει οι ίδιοι στον προκάτοχο του Μπάιντεν, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουπλικάνοι μπορούν πλέον να μπλοκάρουν την προώθηση της ατζέντας του Μπάιντεν. Η νίκη τους όμως στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους δίνει και άλλες δυνατότητες πέραν αυτού. Εξίσου, αν όχι σημαντικότερη πολιτικά, είναι και η δυνατότητα που τους δίνεται να ανοίξουν τη διενέργεια διάφορων ερευνών για την κυβέρνηση, αλλά και για την οικογένεια του Προέδρου, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολιτικά επαχθείς για τους Δημοκρατικούς και τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Τα πράγματα δεν είναι όμως ρόδινα και για τους Ρεπουμπλικάνους, αφού ο ηγέτης τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση της Νάνσι Πελόζι, ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας, εξαιτίας της πολυφωνίας που συχνά εμφανίζεται ως πολυδιάσπαση. Ειδικά, όταν ο Τραμπ έχει ανακοινώσει και έχει ξεκινήσει ήδη προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν, μπροστά στην έτσι κι αλλιώς αφαίρεση μέρους της εξουσίας του από την ήττα των Δημοκρατικών στο δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, εξέφρασε ήδη την βούλησή του για συνεργασία, δηλώνοντας ανοιχτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Αυτό το μήνυμα είδε άλλωστε και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Ότι δηλαδή οι Αμερικανοί «περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους (…) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας». Ένα μήνυμα που ο Μπάιντεν απηύθυνε στον Κέβιν Μακάρθι μαζί με τα συγχαρητήριά του για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Διαγραφές αρχείων – Σβήσιμο κάθε ίχνους της Intellexa – Ανάκληση υπουργικών αποφάσεων

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σκληρή επίθεση ΑΔΑΕ κατά του ν/σ της Κυβέρνησης

Μετά τον Μπάιντεν «άδειασε» και το ΝΑΤΟ τον Ζελένσκι για το χτύπημα στην Πολωνία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago