Πολιτική

Πολυτεχνείο: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 49 επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών με το ιστορικό και πάντα επίκαιρο σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”. Οι εκδηλώσεις γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με κλειστούς σταθμούς του Μετρό και ισχυρή αστυνομική παρουσία, αλλά για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, χωρίς απαγορεύσεις με το πρόσχημα της πανδημίας.

Οι εορτασμοί κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία σε μια Αθήνα φρούριο, στην οποία έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αποκλειστεί, όλοι οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο είναι κλειστοί, ωστόσο η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη λόγω του πολιτικού κλίματος και των έντονων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε αυτό συνηγορεί και η άρση, φέτος, του καθεστώτος απαγορεύσεων που είχε επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.

Καλέσματα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία έχουν απευθύνει φοιτητικές οργανώσεις και εργατικά σωματεία τα οποία μετέχουν σε αυτήν την κορυφαία εκδήλωση τιμής στα θύματα της εξέγερσης. Πολλές είναι και οι προσυγκεντρώσεις σε αρκετά σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.

Αναλυτικά, καλέσματα για προσυγκεντρώσεις έχουν απευθύνει:

Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: 1 μ.μ. προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και 3 μ.μ. στην Κλαυθμώνος

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ-νΚΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ], ΚΕΕΡΦΑ: 3.μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974: 4 μ.μ.

Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ: 5 μ.μ. στη συμβολή των Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου

Η κίνηση των Μέσων Μεταφοράς

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής του Μετρό θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός στις 16:30. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένονται στη διάρκεια της πορείας, ενώ αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ.

Η Τροχαία έχει απαγορεύσει τη στάση και τη στάθμευση οχημάτων, κατά μήκος της πορείας, ενώ έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων. Έκτακτα μέτρα θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν την Τρίτη, πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού, και πολίτες κάθε ηλικίας προσήλθαν στον ιστορικό χώρο να αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους αγωνιστές και στα θύματα της εξέγερσης. Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Στεφάνι θα καταθέσει το πρωί της Πέμπτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος.

Οι ειδήσεις της ημέρας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago