Πολιτική

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Διαγραφές αρχείων – Σβήσιμο κάθε ίχνους της Intellexa – Ανάκληση υπουργικών αποφάσεων

«Βόμβα» μεγατόνων από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα news247.gr φωτίζει σκέλος της σκοτεινής υπόθεσης που έχει «κυκλώσει» το Μαξίμου και δείχνει ότι ευθύς εξαρχής υπήρξε επιχείρηση κουκουλώματος και παρακώλυσης τους έργου της Δικαιοσύνης.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών με νέα δημοσιεύματα να θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά που έδειξαν οι αρμόδιες αρχές.

Στο χορό των αποκαλύψεων μπήκε και το news247.gr που σε σημερινό του ρεπορτάζ αναφέρει πως διεγράφησαν όλα τα χρήσιμα αρχεία της Intellexa μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Κουκάκη.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο στις 11 Απριλίου, την μέρα που αποκαλύφθηκε ότι ο Θανάσης Κουκάκης τελούσε υπό παρακολούθηση από το Predator, η εταιρία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα φέρεται να κατέστρεψε όλα τα χρήσιμα για τον έλεγχο αρχεία της.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο αλλά προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Χαλάνδρι και στο Ελληνικό κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Επικαλούμενο πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το news247.gr οδηγείται στο εύρημα: Οτι η εταιρία φέρεται να φρόντισε να «διαγράψει» κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στον έλεγχο κάθε αρχής ήδη από την ημέρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ για την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη.

Την ίδια στιγμή, υπουργική απόφαση η οποία αφορά κρατική δαπάνη που εγκρίθηκε προ εννεαμήνου από το υπουργείο Οικονομικών υπό τύπον “μυστικών κονδυλίων” του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανακλήθηκε όταν άρχισε να ξετυλίγεται το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η δαπάνη αυτή σχετίζεται με αγορά/προμήθεια κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων, ή αν αφορά συμβάσεις αγοράς σχετικών “υπηρεσιών” από επιχειρήσεις-ιδιώτες που ήταν σε θέση να διενεργούν υποκλοπές, έχοντας στην κατοχή τους το Predator.  Ομως πολλές ενδείξεις και χρονικές συμπτώσεις δημιουργούν αυτή την υποψία, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Η έγκριση και η ανάκληση

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του φιλοκυβερνητικού Mononews, πριν από ένα μήνα, στις 12 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θε­όδωρος Σκυλακάκης εξέδωσε μια απόφαση ανάκλησης προγνέστερηςς δικής του απόφασης, η οποία είχε εκδοθεί στις 10 Φεβρουάριου 2022 υπό τον τίτλο «Απόφαση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης» και αφορούσε «κάλυψη της δαπάνης ΑΛΕ 2420910001 “Απόρρητα Εξοδα».

Στη νεότερη απόφαση ανάκλησης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Εγκρίνουμε την ολική ανάκλη­ση της απόφασης έγκρισης ανάληψης υπο­χρέωσης συνολικού ποσού 2.900.000 ευρώ για το έτος 2023, σε βάρος των πιστώσεων του λογαριασμού 2420910001 “Απόρρητα Έξοδα” του ειδικού φορέα (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας), καθώς εξέλιπαν οι λόγοι, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του φορέα».

Μυστικές συμβάσεις και χρονικές συμπτώσεις

Από τους τίτλους των  αποφάσεων φαίνεται ότι το ΓΕΕΘΑ είχε συνάψει κάποια πολυετή σύμβαση αγοράς υπηρεσιών από επιχείρηση ή από ιδιώτες-φυσικά πρόσωπα και το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη δαπάνη, εγγράφοντας τη σχετική πίστωση.

Αν πράγματι υπάρχει σύμβαση, είναι προφανώς μυστική και μη ανακοινώσιμη, δεδομένου ότι η σχετική δαπάνη καταχωρείται στα «Απόρρητα Εξοδα».

Πρόσθετα ερωτηματικά προκαλεί η ανάκληση της απόφασης και η ακύρωση της πίστωσης, που έγιναν με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους το ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιούσε αυτή την “απόρρητη δαπάνη”.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ στάλθηκε και η απόφαση ανεκλήθη τις μέρες που άρχισαν οι αποκαλύψεις και το σκάνδαλο των υποκλοπών πήρε διαστάσεις, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

Δεν αποκλείεται πάντως αυτά τα μυστικά κονδύλια (που αναφέρονται ως “απόρρητες δαπάνες” του ΓΕΕΘΑ) να μη σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση των υποκλοπών-παρακολουθήσεων και να αφορούν πραγματικά θέματα εθνικής ασφάλειας.
Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία και η αντιπολίτευση θα αντιπαρέλθει το θέμα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago