Πολιτική

Βαρουφάκης: Μαύρη μέρα για τον κοινοβουλευτισμό η άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη για τη μήνυση Αλαφούζου

Ως «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό» χαρακτήρισε τη σημερινή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την άρση ασυλία του βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη. Ένα αίτημα της εισαγγελικής αρχής που μεταβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από μήνυση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου, για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε όμως και για «μια καλή μέρα για να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο Κοινοβουλευτισμός». Παραλλήλως, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μια σειρά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα οποία δείχνουν –όπως είπε- όσα έκαναν οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν και μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε: «Κι εσείς εδώ από την ΝΔ, μιλάτε για ανυπεράσπιστο Αλαφούζο ο οποίος χρειάζεται την προστασία μας. Το κανάλι του κ. Αλαφούζου δαιμονοποιεί όποιον μιλάει για την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία, την ώρα που ο ίδιος αιχροκερδίζει μεταφέροντας το αργό πετρέλαιο του κ. Πούτιν».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και ένα «θέμα νομιμότητας και συνταγματικής διάστασης», σημειώνοντας ότι το ΜέΡΑ25 «απαιτεί σήμερα την άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη, αλλά δεν μπορεί να διώκεται ποτέ κανένας βουλευτής για όσα είπε από το βήμα της Βουλής».  Πρόσθεσε ακόμη ότι το μήνυμα που στέλνει το ΜέΡΑ25 στον κόσμο του, «που μέρος του εκφράζει ενστάσεις στην απαίτηση της άρσης ασυλίας του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου είναι: δεν υπάρχει ασυλία βουλευτών, εδώ υπάρχει απλά ομηρία προς την κυβερνητική πλειοψηφία».

Συνεχίζοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «καμία κυβερνητική πλειοψηφία  δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρίνει τα λόγια μας από αυτό το βήμα, μόνο οι πολίτες». Για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «όσο υπάρχει το σημερινό νομικό-συνταγματικό καθεστώς, σιγά που θα τους κάνουμε την χάρη να κρυφτούμε πίσω από την βουλευτική ασυλία». «Άλλο όμως εμείς να το απαιτούμε, κι άλλο εσείς να παριστάνετε το “πλήρωμα” του κ. Αλαφούζου για να συγκαλύπτει τα εγκλήματά του» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 είπε επίσης ότι «ο δικαστικός δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό και τη δικτατορία είναι περπατημένος» και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία της πολιτικής εξόντωσης και του εκφοβισμού ξεκίνησε στη χώρα μας από τον κ. Ξενοκώστα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το ναυπηγείο της Σύρου και τώρα όλοι μαζί δώσατε και της Ελευσίνας». «Ευτυχώς», συνέχισε, «τις αγωγές SLAPP του κατά των πολιτών στη Σύρο, το δικαστήριο της Σύρου τις πέταξε στα σκουπίδια».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι «η σύγκρουση με την ολιγαρχία δεν μπορεί να είναι α λα κάρτ, γιατί προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με όλους αυτούς». Ειδική αναφορά έκανε και στους βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνοντας, ότι το πρόβλημα δεν είναι τα συγκεκριμένα άτομα πράγματι, αλλά το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός, «στη χώρα αυτή όμως είναι και συγκεκριμένα τα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν τους ενοχλεί απλώς η κριτική στον καπιταλισμό, αλλά το να τους ξεσκεπάζουμε συγκεκριμένα για τα εγκλήματά τους».

Από την πλευρά του, ο Κλέων Γρηγοριάδης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί «πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές πόσο βρώμικη, ανήθικη και απάνθρωπη είναι η δουλειά που κάνουν, από το ξέσπασμα του πολέμου με το πετρέλαιο του κ. Πούτιν» για να προσθέσει ότι «αρκεί να την περιγράψεις δημόσια για να σου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση». «Δυστυχώς για τους Έλληνες εφοπλιστές, δεν τους συκοφαντήσαμε. Τους αποκαλύψαμε στον ελληνικό λαό, όπως είχαμε χρέος να κάνουμε κι αν δεν τους αρέσουν οι αποκαλύψεις μας, θα πρέπει να βρουν έναν άλλον τρόπο -εντιμότερο και πιο ηθικό- για να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

Ο ίδιος διερωτήθηκε «ποια ήταν η αποκάλυψη του ΜέΡΑ25 που τόσο ενόχλησε τους Έλληνες εφοπλιστές;» για να προσθέσει: «Ότι ενώ πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου μετέφεραν και διακινούσαν παγκοσμίως με τα καράβια τους, μόλις το 20% του πετρελαίου του κ. Πούτιν, ένα μόλις μήνα μετά βρέθηκαν να μεταφέρουν το 50%».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο, τα οποία -όπως είπε- «αποδεικνύουν ότι, σε ένα μόλις μήνα από το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, οι Έλληνες εφοπλιστές ανέβασαν το ποσοστό τους στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, στη μεταφορά του πετρελαίου του κ. Πούτιν, από 20% σε 50%, και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα εθνικά αυτά καμάρια σας έχουν ξεπεράσει και το 60% κι αυτό το πέτυχαν χάρη στο βέτο που προβάλλει το πολιτικό προσωπικό τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Έκλεισε τέλος με μια επίθεση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας: «Και είστε εδώ πέρα σήμερα και κανείς σας δεν φαίνεται να ντρέπεται ιδιαίτερα γι’ αυτό το επαίσχυντο βέτο που βάλατε, αλλά κυρίως για όλα τα βέτο που τόσα χρόνια δεν βάλατε, όλοι σας ανεξαιρέτως όσοι κυβερνήσατε μνημονιακά για να μην κοπούν οι συντάξεις και οι μισθοί των συμπολιτών μας, για να μην καταλήξουν στο Ντέλαγουεαρ και στα Κέιμαν Άιλαντς τα σπίτια των συνανθρώπων μας, για να μην ξεπουλιέται η εθνική περιουσία μας από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο σας και βέβαια και πάνω απ’ όλα, για να μην αναγκάζονται εκατοντάδες χιλιάδες νέων συμπολιτών μας- είναι ήδη παραπάνω από επτακόσιες χιλιάδες- να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν».

Οι ειδήσεις σήμερα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Μετωπική επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ν/σ της Κυβέρνησης – Τάσος Τέλλογλου: «Λέγεται αυτό λογοδοσία;»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σκληρή επίθεση ΑΔΑΕ κατά του ν/σ της Κυβέρνησης

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τα παράνομα λογισμικά αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago