Κόσμος

Μετά τον Μπάιντεν «άδειασε» και το ΝΑΤΟ τον Ζελένσκι για το χτύπημα στην Πολωνία

Μετά τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος απέδωσε το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία σε λάθος της ουκρανικής αεράμυνας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε αυτήν την εκδοχή στην έκτακτη σύνοδο των μελών της Συμμαχίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος εξαρχής έριξε την ευθύνη στη Μόσχα, εξακολουθεί να ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στην Πολωνία ήταν σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας» ανέφερε μετά την συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υιοθέτησε, ωστόσο, την ουκρανική άποψη ότι «η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας»! Την άποψη αυτή ενστερνίζονται με δηλώσεις τους και άλλοι δυτικοί ηγέτες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τους εταίρους της ομάδας των G7 και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας. Πρόκειται για την εκδοχή που είχαν επισημάνει από τα ξημερώματα Αμερικανοί αξιωματούχοι, την ώρα που όλες οι χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ εξέφραζαν την στήριξή τους στη Βαρσοβία, ενώ είχε σημάνει παγκόσμιος συναγερμός. Ο ίδιος ο Πολωνός πρόεδρος είχε δηλώσει άλλωστε, ότι για την ώρα δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για το ποιος εκτόξευσε τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση Μπάιντεν άλλαξε το αρχικό κλίμα και ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Σολτς και ο Μακρόν, ζήτησαν να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα. Η ίδια η Βαρσοβία, η οποία βρισκόταν ένα βήμα πριν την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ περί εξωτερικής απειλής, ανέστειλε τις αρχικές προθέσεις της. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή από την Ουκρανία, αξιωματούχοι της οποίας συνεχίζουν να θεωρούν υπεύθυνη τη Μόσχα, ακόμη και την ώρα που σύσσωμη η Δύση κράτα μεν την Ρωσία στο κάδρο ως υπεύθυνη για την κρίση στην περιοχή, χωρίς όμως να της αποδίδει πρόθεση ή ευθεία συμμετοχή στην πυραυλική επίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι στις τελευταίες δηλώσεις του συνεχίζει να τονίζει ότι το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20». Μιλώντας μάλιστα, μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας, έκανε λόγο για «ένα κράτος τρομοκράτη μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε».

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε εκ νέου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «ο ουρανός δεν έχει σύνορα». Ο ίδιος ανέφερε, ότι η εξέλιξη αυτή είναι μία πραγματικότητα για την οποία το Κίεβο είχε προειδοποιήσει. Από την πλευρά της η Μόσχα, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, εκτιμά ότι κάποιες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» για την έκρηξη. Χαρακτηρίζει, ωστόσο, δια στόματος του Ντμίτρι Πεσκόφ, η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Οι ειδήσεις σήμερα

Θρίλερ με τους πυραύλους στην Πολωνία – Αμφισβητεί τη ρωσική ανάμειξη ο Μπάιντεν

Οι αντιδράσεις της Μόσχας για τους πυραύλους στην Πολωνία – «Η Δύση πλησιάζει σε παγκόσμιο πόλεμο» λέει ο Μεντβέντεφ

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας – «Επιμένω ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago