Κόσμος

Οι αντιδράσεις της Μόσχας για τους πυραύλους στην Πολωνία – «Η Δύση πλησιάζει σε παγκόσμιο πόλεμο» λέει ο Μεντβέντεφ

Ο δυτικός συναγερμός για τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία δίνει σταδιακά τη θέση του σε πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις, οι οποίες μετά την παρέμβαση Μπάιντεν ζητούν να γίνει πρώτα ενδελεχής έρευνα για το ποιος εκτόξευσε τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους. Την ίδια ώρα η Μόσχα, που από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και έκανε λόγο για προβοκάτσια, ανεβάζει τους τόνους της κριτικής της για την αντίδραση κάποιων δυτικών χωρών.

Ο σκληρός του Κρεμλίνου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία  “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο» ανέφερε σε μήνυμά του ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια επιθετική ρητορική προς τις δυτικές χώρες από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

Με τον Λαβρόφ και τον Πούτιν να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμη, η δήλωση του Μεντβέντεβ θεωρείται άκρως σημαντική, καθώς είναι η πλέον υψηλόβαθμη ρωσική αντίδραση. Ο Μεντβέντεφ είναι άλλωστε, επί δεκαετίες, στενός συνεργάτης του Πούτιν και παραμένει σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διορισμένος από τον Ρώσο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε ως απόπειρα για σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας την  πυραυλική επίθεση στην Πολωνία. «Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο» έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και η ενημέρωσή του στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε στο Μπαλί, πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ήρθαν σε συνέχεια δηλώσεων του Πολωνού ομολόγου του, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν  ότι επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», τόνισε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε. Η Πολωνία έκανε άλλωστε γνωστό ότι δεν θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 στη σημερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα πάντως από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για προβοκάτσια και αργά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει τις αναφορές ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος.

Οι ειδήσεις σήμερα

Θρίλερ με τους πυραύλους στην Πολωνία – Αμφισβητεί τη ρωσική ανάμειξη ο Μπάιντεν

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά τις αναφορές για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία – Θα υπάρξει συμμαχική αντίδραση;

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας – «Επιμένω ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago