Κόσμος

Θρίλερ με τους πυραύλους στην Πολωνία – Αμφισβητεί τη ρωσική ανάμειξη ο Μπάιντεν

Συνεχίζεται το θρίλερ σχετικά με την προέλευση του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συντονισμένες ρωσικές επιθέσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο στο Μπαλί αμφισβήτησε την ρωσική ανάμειξη στο συμβάν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί, όπου συζητήθηκαν οι εκρήξεις στην Πολωνία, τις οποίες η Βαρσοβία και το Κίεβο καταγγέλλουν ότι οφείλονταν σε πυραύλους, προερχόμενους από τη Ρωσία. «Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν, αφού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν ο πύραυλος που κατέπεσε την Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός και ότι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.

Έκκληση να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» σχετικά με το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία απηύθυνε και η γαλλική προεδρία, εφιστώντας την προσοχή ότι «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό. Η γαλλική Προεδρία προειδοποίησε παραλλήλως για τον «μεγάλο κίνδυνο κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO. « Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (…). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη» αναφέρει το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, το υπουργείο εξωτερικών της Πολωνίας, η οποία έχει θέσει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας τμήμα του στρατού της, είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος ήταν Ρωσικής κατασκευής, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος έβαλε ευθέως κατά της Ρωσίας ζητώντας την ανάληψη διεθνούς δράσης. Την ίδια ώρα, η Μόσχα μιλούσε για προπαγάνδα με στόχο την κλιμάκωση της έντασης.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα της Πολωνίας. Οι εξελίξεις πάντως και οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν δίνουν πολλές πιθανότητες για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 περί εξωτερικής απειλής, την οποία ζήτησε η Βαρσοβία.

Οι ειδήσεις σήμερα

Προβοκάτσια καταγγέλλει η Μόσχα – Ανησυχεί η Δύση για τις εξελίξεις στην Πολωνία

Συναγερμός στην Πολωνία – Δύο νεκροί από εκρήξεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση Μόσχας στο Κίεβο – G20: «Αυτή ήταν η απάντηση της Ρωσίας στον Ζελένσκι»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago