Όμικρον: Κανένας νεκρός μέχρι τώρα – Φόβος για την ταχύτητα των μεταλλάξεων και τη μεταδοτικότητα

Όμικρον: Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους επιστήμονες, όμως είναι ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο ότι δεν έχει προκαλέσει κανένα θάνατο.

Από τη χρονική στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον έγινε γνωστή και εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική, επιστήμονες, πολίτες και κυβερνήσεις δείχνουν φόβο ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μας γυρίσει στην αρχή της πανδημίας κάτι που κανείς δεν θέλει. Πώς, άλλωστε, να μην υπάρχει ο φόβος που κυριαρχεί και έχει κατακλίσει τους επιστήμονες αλλά και τους πολίτες της Ευρώπης αφού θεωρείται πολύ επικίνδυνο στέλεχος.

Στην Ελλάδα έχουμε μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της «Όμικρον», αν και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα που εντοπίζονται καθημερινά και υποβάλλονται σε μοριακά τεστ.

Κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα στην Κρήτη.

«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αποκαλύπτοντας πως τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται και στην Αθήνα.

Όπως ισχυρίστηκε, ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική.

Τρία βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη

Τα βασικά ερωτήματα για την «Όμικρον» παραμένουν. Πόσο μεταδοτική είναι (για αυτό έχουμε τις περισσότερες απαντήσεις), πόσο παθογόνα είναι και την καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, αν και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων λόγω της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ μεταδοτική, όπως επισήμανε χθες και η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Ίσως, όμως, αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να ενισχύεται από το γεγονός ότι κανένας νεκρός δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από την «Όμικρον» παρά το γεγονός ότι το στέλεχος ως τώρα έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago