Categories: Κόσμος

Ενέκριναν την κυβέρνηση «φανάρι» οι Σοσιαλδημοκράτες

Το έκτακτο συνέδριο του SPD ενέκρινε με ποσοστό 98,8% την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού που εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες περιλαμβάνει τους Πράσινους και του Φιλελεύθερους.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το συνέδριο πραγματοποιήθηκε κυρίως ψηφιακά. Μόνο τα μέλη του προεδρείου παραβρέθηκαν στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι συμπρόεδροι του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, όπως και ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Σολτς

Για την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ακόμη η έγκριση και των άλλων δύο εταίρων. Την Κυριακή, οι Φιλελεύθεροι θα ανάψουν το «πράσινο φως» στο δικό τους συνέδριο ενώ στους Πράσινους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ηλεκτρονική και επιστολική ψηφοφορία των μελών, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό τη Δευτέρα.

Τα τρία κόμματα (από τα χρώματα των οποίων πήρε το όνομα «φανάρι») αναμένεται να υπογράψουν την συμφωνία τους την Τρίτη και την Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς να εκλεγεί Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο συνέδριο του SPD ανακοινώθηκε πως στη συμφωνία περιλαμβάνονται πολλά αιτήματα του κόμματος τους, για παράδειγμα αύξηση του ελάχιστου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ, φρένο στα ενοίκια και στην τιμή ρεύματος, κατασκευή 400.000 διαμερισμάτων ετησίως, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και των οικογενειών. Εκτός αυτού επισημάνθηκε, ότι η συμφωνία καθορίζει ως τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής την προστασία του κλίματος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Τα υπουργεία

Θυμίζουμε πως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη ανακοινώσει ποια στελέχη τους προορίζονται για υπουργοποίηση στη νέα κυβέρνηση και έχουν θέσει τις προτάσεις τους στην κρίση είτε των συνέδρων είτε των μελών τους. Αντιθέτως, το SPD δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμησης, Υγείας, Εσωτερικών, ‘Αμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας και ποιος θα γίνει προσωπάρχης της Καγκελαρίας. Το πιθανότερο είναι η σχετική ανακοίνωση να γίνει τη Δευτέρα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago