Κοινωνία

Όταν η δημοσιογραφία έχει επίδραση: Υποψήφια για το βραβείο Press Freedom η ελληνική ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων Reporters United

Μια σημαντική διάκριση για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, αποτελεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Reporters United. Λένε ότι δεν είναι καλό όταν οι δημοσιογράφοι γίνονται είδηση αλλά στην περίπτωση των Reporters United είναι παραπάνω από καλή εξέλιξη.

Η βραχεία λίστα υποψηφίων για τα βραβεία Press Freedom της οργάνωσης για την προστασία του τύπου Reporters Sans Frontier, ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μεταξύ των 15 υποψηφίων υπάρχουν ομάδες δημοσιογράφων από εμπόλεμες περιοχές όπως η Υεμένη, και από χώρες με όχι και τόσο καλές επιδόσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Κίνα και το Ιράν.

Οι «δικοί μας» Reporters United είναι υποψήφιοι στην κατηγορία “Impact” (Επίδραση) για της οποίας το βραβείο οι υποψηφιότητες αφορούν σε «δημοσιογράφους, μέσα και οργανώσεις των οποίων η δουλειά έχει οδηγήσει σε απτή βελτίωση της δημοσιογραφικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας και πλουραλισμού ή έχει αυξήσει την επίγνωση σε αυτά τα θέματα» όπως αναφέρουν οι RSF.

Για την υποψηφιότητα της ελληνικής δημοσιογραφικής ερευνητικής ομάδας Reporters United, οι RSF γράφουν στον ιστότοπο τους: «Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα [..] Παρόλο που έχει να αντιμετωπίσει πλήθος SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation) έχει αποκαλύψει πλήθος σκανδάλων συμπεριλαμβανομένων των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και περιπτώσεων διαφθοράς στη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα. [..] Σαν μια νησίδα δημοσιογραφικού επαγγελματισμού σε μια θάλασσα πόλωσης και κυβερνητικής προπαγάνδας, πρέπει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα καθώς είναι η χώρα της Ε.Ε. με την χειρότερη επίδοση στο Press Freedom Index».

Τα 30α βραβεία για την Ελευθερία του Τύπου των RSF χωρίζονται στις κατηγορίες “Prize for Courage”, “Prize for Impact” και “Prize for Independence” επιβραβεύοντας το δημοσιογραφικό σθένος, την επίδραση και την δημοσιογραφική ανεξαρτησία αντίστοιχα. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2022 στο Παρίσι.

Νέα ερωτήματα Τσίπρα σε Μητσοτάκη για Predator και ΕΥΠ

Υποκλοπές: Μουδιασμένη η κυβέρνηση, κυνηγά τις εξελίξεις ψάχνοντας διέξοδο

Ανδρουλάκης στο ΣτΕ: Αίτηση αντισυνταγματικότητας για την απαγόρευση ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago