Πολιτική

Υποκλοπές: Μουδιασμένη η κυβέρνηση, κυνηγά τις εξελίξεις ψάχνοντας διέξοδο

Αδυναμία να παρακολουθήσει τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν προσλάβει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τις υποκλοπές δείχνει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας δεν προλαβαίνουν να απαντήσουν στο ένα θέμα που προκύπτει, καθώς ήδη τους προλαβαίνει κάποιο άλλο. Σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο των δημοσιευμάτων του Σαββατοκύριακου με τη νέα λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento και τις αποκαλύψεις που έκανε το «Βήμα της Κυριακής» για την παρακολούθηση Δένδια και το πως έφταναν τα δεδομένα στο Μαξίμου, το Inside Story, με δημοσίευμα των  Τέλλογλου-Τρανταφύλλου, έρχεται για να αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε το λογισμικό Predator με επτά εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στην πληθώρα των δημοσιευμάτων και στον ορυμαγδό των αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού μίλησε γενικά για συστηματική «τοξική» αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «ζήτημα πιθανών παρακολουθήσεων», το οποίο πρέπει να διερευνηθεί «και μάλιστα ταχύτατα», όπως τόνισε. Είπε επίσης ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία διερεύνησης, ώστε «να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων και να οδηγηθούμε στην απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες, σημειώνοντας ότι μέχρι την Τετάρτη θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση οι σχετικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών, τα οποία ήδη είναι παράνομα και αναφέρονται ως τέτοια. Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με πληθώρα δημοσιευμάτων, τα οποία «συσκοτίζουν», ιδιαίτερα όταν στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Τέλος, αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και ειλικρίνεια, επανήλθε στην αντιπολίτευση για να σημειώσεις ότι η «μονοθεματική» ατζέντα της δεν αποπροσανατολίζει την κυβέρνηση από το έργο της.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την αποκάλυψη του Βήματος της Κυριακής. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό είναι «διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη». Έκλεισε δε την σύντομη δήλωσή του, τονίζοντας ότι τον «καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το όνομα του οποίου ήταν στην δεύτερη παρτίδα των φερόμενων ως υπό παρακολούθηση υπουργών, αν και αμφισβήτησε τη λίστα και τους συντάκτες, πρόβαλε το επιχείρημα ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση που παρακολουθείται.  «Είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί» είπε, προσθέτοντας ότι η πίτα των επενδύσεων ξαναμοιράζεται «γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις». «Πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή. Θα τα πούμε στην ώρα τους» σημείωσε.

Το θέμα των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει πάντως τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ με φόντο τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν φωνές κριτικής και από φιλοκυβερνητικά Μέσα, οι οποίες έκανα κατά τι βαρύτερο το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί σκόπιμα να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον ίδιο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Απαγορεύεται ήδη με βάση νόμου η πρόσβαση σε λογισμικό Predator – Πλήρες το θεσμικό πλαίσιο

Παρακολουθήσεις: Όλοκληρη η έρευνα των Reporters United για Λαβράνο – Πιερρακάκη

Ομοβροντία πυρών και από φιλοκυβερνητικά και δεξιά μέσα για τις παρακολουθήσεις – Aνασφάλεια στη Ν.Δ. στο δρόμο για τις εκλογές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago