Πολιτική

Αποκάλυψη-βόμβα για τις παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση αγόρασε το Predator έναντι 7 εκατομμυρίων λέει ο Τέλλογλου

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, με το Inside Story να αναφέρει σε δημοσίευμά των Τέλλογλου – Τρανταφύλλου, ότι η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και ότι το παράνομο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση. Ένα δημοσίευμα που έρχεται στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων του Σαββατοκύριακο, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς και κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ακόμη και από φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα.  

Στο εκτενές ρεπορτάζ τους, οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου αναφέρουν ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και ότι «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι, ο οποίος, τουλάχιστον τα τελευταία εννέα χρόνια, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν. Πρώτα στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)» αναφέρει το Inside Story.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που τελεί υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, στην Αγία Παρασκευή. Στον χώρο αυτόν φέρονται ότι δούλευαν δύο έως τρεις Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ. Πρόσβαση στον ίδιο χώρο είχε όμως, όπως αναφέρει το Inside Story, και η εταιρία Κρίκελ.

Στο δημοσίευμά αναφέρεται ότι το σύστημα χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020. Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο» φέρεται ότι είπε, κατά το δημοσίευμα, στο inside story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019. Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ μέσα σε έναν μήνα, συνολικά έντεκα, δίνοντας έτσι και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, το οποίο μπορούσε να καταγράφει δέκα στόχους ταυτόχρονα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Κατά το Inside Story, μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών πηγαίνει στο Ισραήλ και ξεναγείται σε διάφορες υποδομές συλλογής πληροφοριών. Κατά την επίσκεψη αυτή φέρεται ότι αποφασίστηκε να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα. Αυτό έγινε τον Μάρτιο του 2020 και ενώ είχε προηγηθεί το κρίσιμο θέμα που προέκυψε με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, έπειτα από την  προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.

Πως συνδέεται ο Λαβράνος με την Intellexa του Predator

Το Inside Story παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας της Krikel Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και των υπουργών Άμυνας και Υγείας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Θάνου Πλεύρη, είχε άμεση σχέση με την Intellexa του Predator.

Αναλυτικά αναφέρει ότι κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Ο ίδιος, μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato, φέρεται ότι ήταν το ενιάμηνο του 2018 σύμβουλος της Κρίκελ, προκειμένου η εταιρία να αναπτύξει τη στρατηγική της σχετικά με έργα υποστήριξης και ανάπτυξης ειδικών λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αναφέρει επίσης ότι η πληρωμή της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Κρίκελ στην Τράπεζα Πειραιώς και ότι το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Κρίκελ στην Optima Bank. Προσθέτει ακόμη ότι τον Μάιο του 2020, όταν δηλαδή ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Κρίκελ μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι. Εκεί στεγάζεται σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.

Τέλος, πάντα κατά το Inside Story, οι σχέσεις της Κρίκελ (συμφερόντων Λαβράνου) και της Layth Capital Ventures (συμφερόντων Μπίτζιου) χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Κρίκελ στην Optima Bank. Από την κίνηση των λογαριασμών προκύπτει επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι εταιρίες Κρίκελ και Intellexa είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020. Είναι ο μήνας που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια ημέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Η Αρχή Διαφάνειας

Το Inside Story στρέφεται όμως ευθέως και κατά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κατηγορώντας την ότι δεν ερεύνησε ουσιαστικά τις σχέσεις των εταιριών Κρίκελ και Intellexa. Αναφέρει μάλιστα πως, όταν παρέδωσε στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη την έκθεσή της σχετικά με την παρακολούθησή του με Predator, είχε σημειώσει ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa.

Ο δημοσιογράφος πάντως, στην αναφορά του προς την ΕΑΔ, είχε ζητήσει από την Αρχή να προχωρήσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των εταιριών που φέρονται ότι εμπλέκονταν στην υπόθεση (Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ). Αυτό όμως δεν έγινε, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Κρίκελ και μεταξύ της Κρίκελ με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ» αναφέρει το Inside Story.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται και το ότι η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο. Είχε προσθέσει μάλιστα ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της εντολής ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, ο οποίος αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις της Κρίκελ με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχό της, άρα και τις σχέσεις της με άλλες εταιρείες, πιθανούς αφανείς εταίρους ή παράλληλες δραστηριότητες. Το δημοσίευμα επισημαίνει τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη έκτακτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, επικαλέστηκε το «απαλλακτικό» πόρισμα της ΕΑΔ ως απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τις παράνομες παρακολουθήσεις. Είχε πει μάλιστα ότι η έρευνα της ΕΑΔ είναι ακόμη σε εξέλιξη, παρότι είναι γνωστό πως έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρακολουθήσεις: Όλοκληρη η έρευνα των Reporters United για Λαβράνο – Πιερρακάκη

Για ένα έτος «παρκάρουν» στη Νατοϊκή βάση της Λάρισας οι 8 «θεριστές» της USAFE

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago