Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ «Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».
Όπως αναφέρει:
Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων».
Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.
Το Inside Story παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας της Krikel Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρης και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα, είχε άμεση σχέση με την Intellexa του Predator.
Τα επίμαχα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ είναι τα εξής:
-Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Κρίκελ, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.
-Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Κρίκελ στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Κρίκελ στην Optima Bank.
-Τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Κρίκελ μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.
-Οι σχέσεις Κρίκελ συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Κρίκελ στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.
Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020, τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας) και συγκεκριμένα:
-Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.
Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Κρίκελ και μεταξύ της Κρίκελ με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ», αναφέρεται στη νέα αποκάλυψη του Inside Story.
Το Inside Story επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη έκτακτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 –μετά τη δημοσιοποίηση σε κυριακάτικη εφημερίδα μιας λίστας 33 ονομάτων-στόχων παρακολούθησης με Predator– επικαλέστηκε (όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο παρελθόν) το «απαλλακτικό» πόρισμα της ΕΑΔ ως απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τις παράνομες παρακολουθήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η έρευνα της ΕΑΔ είναι ακόμη σε εξέλιξη – παρότι γνωρίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…