Πολιτική

Ομοβροντία πυρών και από φιλοκυβερνητικά και δεξιά μέσα για τις παρακολουθήσεις – Aνασφάλεια στη Ν.Δ. στο δρόμο για τις εκλογές

Τις τελευταίες εβδομάδες, από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο και από έκδοση σε έκδοση, πληθαίνουν τα πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από φιλοκυβερνητικά και δεξιά μέσα. Κάθε εβδομάδα προκύπτει και μια νέα κορύφωση στο δράμα του κυβερνητικού Γολγοθά, ενώ προκύπτουν και νέα «φιλιά του Ιούδα» από σελίδες και φύλλα που μέχρι πρότινος εκθείαζαν το έργο της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 12-13 Νοεμβρίου, και με καταλύτη τις νέες αποκαλύψεις από την έρευνα «Εφ.Συν.» – Reporters United, τα νέα ονόματα της λίστας Documento και την χαρτογράφηση των διαδρομών Λαβράνου – Intellexa – Πιερρακάκη από το «Το Βήμα», διαφαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση του ενδοπαραταξιακού εμφυλίου που μαίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τέλος οι «ιερές αγελάδες»

«Ας μην γκρινιάζει ο Πρωθυπουργός, κι ας μην του φταίνε οι άλλοι: Στο γραφείο του έγιναν οι υποκλοπές. Βουλευτής του ήταν ο Πάτσης. Το δικό του Μέγαρο Μαξίμου υπέκυψε στους πιο σκοτεινούς πειρασμούς της εξουσίας». Αυτά γράφει στο Σαββατοκυριακάτικο φύλλο των Νέων ο Γιώργος Μαλούχος στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: Είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα ξεκινούν από το Μαξίμου και ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον η ακλόνητη «ιερή αγελάδα».

Κομματική αμηχανία, προεκλογική ανασφάλεια

Σε παρόμοιο τόνο ο «Βηματοδότης», στο κυριακάτικο φύλλο του Βήματος, το οποίο περιέχει την αποκαλυπτική έρευνα του Β. Λαμπρόπουλου, βάζει την παράμετρο των εκλογών στο παιχνίδι εκφράζοντας την αμηχανία και την ανασφάλεια που επικρατεί σε πλήθος στελεχών της κυβερνητικής παράταξης: «Αργά την Παρασκευή το βράδυ που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναταραχή επικρατούσε στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εξαιτίας φημών και πληροφοριών που ήθελαν να έρχεται και νέος κατάλογος παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι η κυβέρνηση πορεύεται εν μέσω πολιτικής θυέλλης [..] Ορισμένοι μιλάνε για κάλπες εντός του τρέχοντος έτους [..] το πρωθυπουργικό περιβάλλον επέμεινε τις προηγούμενες μέρες στο έσχατο όριο της 7ης Ιουλίου [..] κάτι ωστόσο που ούτε οι στενότεροι των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν».

Κάλεσμα σε …επανάσταση!

Πιο σκληροπυρηνικές δεξιές γραφίδες, όπως αυτές της εφημερίδας «Δημοκρατία» κάνουν λόγο για σιωπή που «βλάπτει την πατρίδα μας». Σε άρθρο που τιτλοφορείται «Η θέση μας» και δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, τα «καμπανάκια» χτυπάνε εκκωφαντικά: «Στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που μέχρι πρότινος εξέφραζε αυθεντικά τους ψηφοφόρους, τους φίλους, την Ιστορία (sic), και την ιδεολογία της παράταξης, δεν αξίζει αυτή η εικόνα. [..] Στο δημόσιο διάλογο [..] βλέπουμε από τη μια μεριά διάφορους κυβερνητικούς να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα πέφτοντας διαρκώς σε αντιφάσεις και, από την άλλη, διαπιστώνεται η …ηχηρή απουσία στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης. Η σιωπή [..] ερμηνεύεται από την κοινωνία με βάση την κοινή λογική. Δηλαδή, θεωρείται (δικαίως) ότι όλοι όσοι γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου σιωπούν διότι δεν επιθυμούν να υπερασπιστούν μια μη υπερασπίσιμη θέση».

Η «Δημοκρατία» στο εν λόγω άρθρο όμως, πάει ένα βήμα παραπέρα σημαίνοντας προσκλητήριο προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που «γνωρίζουν την αλήθεια ή έχουν την αίσθηση ότι είναι κοντά σε αυτή» και «δεν εκφράζονται από την αδιαφάνεια, τα μισόλογα και την εικόνα μιας εξουσίας που κινείται πέραν και εκτός των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της». Ούτε λίγο ούτε πολύ η εφημερίδα του ομίλου Φιλιππάκη καλεί αυτά τα στελέχη να επαναστατήσουν και «να εκφράσουν ανοιχτά αυτά που πιστεύουν και νιώθουν».

Το «Βυζάντιο των υποκλοπών» και η σιωπή

Στην «Εστία», έτερο φύλλο του ομίλου Φιλιππάκη, ο διευθυντής της εφημερίδας Μανώλης Κοττάκης «χτυπά» δύο φορές. Η πρώτη είναι στη σελίδα 4 της κυριακάτικης έκδοσης, με άρθρο στο οποίο αποκαλεί το Μαξίμου «Βυζάντιο των υποκλοπών» και κάνει λόγο για «Μείζονα πολιτειακή κρίση» στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Επιπλέον, σημειώνει αυτό που ψιθυρίζεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προκαλεί πονοκέφαλο στους σχεδιαστές των επικοινωνιακών στρατηγικών του Μαξίμου: «Τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται καθημερινώς από φήμες που διακινεί η αξιωματική Αντιπολίτευση – η οποία για πρώτη φορά από το 2016 ελέγχει την πολιτική ατζέντα».

Το δεύτερο «χτύπημα» Κοττάκη έρχεται στο οπισθόφυλλο της Εστίας, «διερευνά» την έννοια του «κορυφαίου της παρατάξεως» όπως λέει χαρακτηριστικά ο τίτλος και, αφού κάνει μια αναδρομή σε περιπτώσεις πολιτικών που εναντιώθηκαν στην παράταξή τους, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με όσα έγραψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», στην οποία αξίζει να σημειωθεί υπάρχει αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου: «Κορυφαίος λοιπόν δεν γίνεσαι με τη σιωπή. Κορυφαίος γίνεσαι με τις ρήξεις, όταν αυτές απαιτούνται. Κορυφαίος γίνεσαι άμα έχεις φωνή και δεν ομιλείς μέσω “κύκλων”. [..] Τα κόμματα και οι παρατάξεις πάνε μπροστά μόνο μέσα από τη δημιουργική διαφωνία. Όχι με την σιωπή των νεκροταφείων».

Λάσπες και φαύλοι κύκλοι

Μπορεί οι δημοσιογράφοι και σχολιαστές του συγκροτήματος Αλαφούζου να επιμένουν στις τηλεοπτικές τους παραστάσεις, πολλές από τις οποίες λέγεται ότι έχουν μοναδικό στόχο να εκφράσουν την άνευ όρων στήριξή τους στον Πρωθυπουργό, η εφημερίδα του ομίλου όμως παραμένει σχετικά ψύχραιμη. Στο κύριο άρθρο της η κυριακάτικη «Καθημερινή» ζητάει «να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών για να μη μείνουν σκιές» ενώ υπογραμμίζει ότι «Δεν πρέπει να βουλιάξουμε στη λάσπη, ούτε και στον φαύλο κύκλο της πολιτικής αβεβαιότητας».

Επιπλέον, στις σελίδες της εφημερίδας φιλοξενείται και «αφιέρωμα» στον αποπεμφθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη με τίτλο: «Η πτώση ενός κλειδοκράτορα», κάνοντας σαφές στους αναγνώστες της ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό. Βέβαια, το συγκεκριμένο άρθρο «αφήνει χώρο» στον Πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι ο Δημητριάδης «έπαιζε μπάλα» μόνος του καθώς γράφει ότι «σήμερα οι σχέσεις είναι ψυχρές» και ότι «συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι έχει εκπλαγεί από όσα έχει μάθει από τον Αύγουστο έως σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΥΠΕΞ, θύμα του παρακράτους του Μαξίμου – Επικίνδυνος για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης»

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο Πιερρακάκης «πίσω» από την άδεια στην Intellexa για το Predator; – Διαψεύδει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Άκης Σκέρτσος για υποκλοπές: «Ευτελίζεται μια σοβαρή υπόθεση»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago