Πολιτική

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο Πιερρακάκης «πίσω» από την άδεια στην Intellexa για το Predator; – Διαψεύδει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Καταιγισμός αποκαλύψεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που γεμίζουν σιγά-σιγά το παζλ τού σκανδάλου των υποκλοπών, εκθέτοντας περαιτέρω την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Έτσι, μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (όπου ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μιλά για πρώτη φορά για τις σχέσεις του με το Μαξίμου) και την εξαγγελία του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη (για τη λίστα «νούμερο 2» των παρακολουθήσεων), το «Βήμα» δημοσιεύει την Κυριακή «τα πρόσωπα που έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα».

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του εκδότη και επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είναι οι καλύτερες, όπως φάνηκε και από πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται πίσω από την αδειοδότηση που δόθηκε στην Intellexa για την εξαγωγή και την πώληση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Όπως αναφέρει μάλιστα το avgi.gr, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.

Η εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα

Στο δημοσίευμα του «Βήματος» –όπως αναφέρει avgi.gr– σημειώνονται τα παρακάτω:

«Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της “γέφυρας” Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».

«Εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».

Διαψεύδει ο Πιερρακάκης

Μέσω «πηγών», επιχείρησε να διαψεύσει ο Κ. Πιερρακάκης το δημοσίευμα του Βήματος. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Πάντως, η παραπάνω διάψευση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνητικές διαψεύσεις ακολουθούνται συνήθως από… ηχηρές επιβεβαιώσεις, έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago