«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε επί μήνες να κρύψει ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο αριστερών πολιτικών του κέντρου» γράφει σε άρθρο του ο Economist, προσθέτοντας ότι στις 5 Νοεμβρίου το Documento, δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να στοχοποιήθηκαν για πειρατεία από το Predator.
Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε την παραβίαση τηλεφώνου. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Και υπογραμμίζει ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον Economist, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση κινείται με «ρυθμούς χελώνας»: επισκεπτόμενοι την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, μέλη της επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση spyware στην EE, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί.
Η Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της Pega, λέει ότι, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Ελλάδα δεν είναι ένα «σκόπιμα αυταρχικό» κράτος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «το spyware χρησιμοποιείται με συστηματικό τρόπο ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».
Ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, φέρεται να στοχοποιήθηκε πέρυσι ενώ ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προσθέτει ότι ένα άλλο φερόμενο θύμα του Predator, ο Αντώνης Σαμαράς, ηγείται μιας παράταξης στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του κ. Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ο κατάλογος των θυμάτων του Documento δεν έχει ακόμη επαληθευτεί» γράφει ο Economist και καταλήγει:
«Οι απλοί Έλληνες φαίνεται κατανοητό να ανησυχούν περισσότερο για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας παρά για τις αντιληπτές απειλές για τη δημοκρατία και την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ο διψήφιος πληθωρισμός διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Με εκλογές το αργότερο τον προσεχή Ιούλιο, η Νέα Δημοκρατία κατέχει ένα συρρικνούμενο αλλά ακόμα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της παραδέχονται ότι το «Predatorgate» υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ως εκσυγχρονιστή φιλοευρωπαίο πολιτικό».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…