Κόσμος

Ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα: Αποσύρονται τα στρατεύματα της Μόσχας

Ραγδαίες εξελίξεις στο νότιο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει η ανακοίνωση της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την πόλη της Χερσώνας και τα περίχωρά της.

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την στρατηγικής σημασίας πόλη προκειμένου να λάβουν θέσεις άμυνας στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται αφότου ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ότι είναι μια δύσκολη απόφαση, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό των περιοχών αυτών και η υποχώρηση θα προστατεύσει τις ζωές στρατιωτών και πολιτών, αλλά και την πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεων της περιοχής.

Παρότι η Μόσχα δεν ανακοίνωσε επισήμως πως εγκαταλείπει την περιοχή, η υποχώρηση αυτή αποτελεί σημαντική ανατροπή στο μέτωπο του πολέμου. Η Χερσώνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα περιφέρειας που έχει καταλάβει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής, τον Φλεβάρη, ενώ η στρατηγικής σημασίας πόλη αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην περιφέρεια που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Το λιμάνι αυτό είναι κομβικής σημασίας για την οποιαδήποτε δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί πύλη προς την Κριμαία, ενώ, μέχρι στιγμής, αποτελούσε σημείο από το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πρόσβαση στη νότια ακτογραμμή της Ουκρανίας.

Στάση αναμονής τηρεί το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να μπλοφάρει με μια υποχώρηση προκειμένου να τραβήξει τους Ουκρανούς από τις θέσεις τους και να τους παρασύρει σε άτακτες μάχες.

Από νωρίς την Τετάρτη οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου κατέγραφαν κινήσεις υποχώρησης, όμως ο Ρόμαν Κοστένκο, συνταγματάρχης και επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου, τηρεί στάση αναμονής επισημαίνοντας ότι «έχουμε ενδείξεις ότι αποσύρονται, ανατινάζουν γέφυρες που θα επέτρεπαν στις δυνάμεις μας να προελάσουν. Τους βλέπουμε να αποχωρούν από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε ορισμένα σημεία αφήνουν πίσω στρατιώτες για να καλύψουν τις κινήσεις τους».

Με τη σειρά του ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ υπογράμμισε «μέχρι να δούμε την ουκρανική σημαία να κυματίζει στη Χερσώνα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση».

NATO: Έχασαν τη δυναμική τους, δεν τους υποτιμούμε

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η διαφαινόμενη υποχώρηση από τη Χερσώνα δείχνει ότι η Μόσχα έχασε πλήρως τη δυναμική της, για να προειδοποιήσει ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία έχει ακόμη πολλές δυνατότητες. Έχουμε δει τα drones, έχουμε δει τις πυραυλικές επιθέσεις. Η Μόσχα μπορεί ακόμη να επιφέρει σφοδρά πλήγματα».

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago