Πολιτική

Σε κλοιό το Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις – Ανοιχτός πόλεμος με Μαρινάκη

Αλυσιδωτές αντιδράσεις  προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1. Μια συνέντευξη, που παρότι εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης, δεν μπορούσε παρά να σταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της στο φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων, για το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πλέον η Δικαιοσύνη, μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα νέα δημοσιεύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε την ύπαρξη στην Ελλάδα του παράνομου λογισμικού Predator, δηλώνοντας, ωστόσο, άγνοια για το κέντρο ή τα κέντρα που το διαχειρίζονται. Το άλλο, επίσης σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε από την συνέντευξη είναι η ανοιχτή πλέον ρήξη του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά το χρονικό βάθος των σχέσεων τους. Μια ρήξη, η οποία γνώρισε κλιμάκωση το τελευταίο δεκαήμερο, εξαιτίας των αποκαλύψεων, αλλά πλέον προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά “ανοιχτού πολέμου”.

Αφού χαρακτήρισε απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα του Documento με τη λίστα των προσώπων που φέρονται ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση (η Δικαιοσύνη ξεκίνησε ήδη σχετική έρευνα) και επιτέθηκε στον εκδότη του, υποστηρίζοντας ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το παράνομο λογισμικό Predator  υπάρχει και λειτουργεί στη χώρα μας. «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι το διαχειρίζονται. Βεβαίωσε, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι αυτό το κέντρο δεν είναι η ΕΥΠ και ότι ο ίδιος, «προφανώς» όπως είπε, δεν είχε καμία ανάμειξη.

Σημειώνεται ότι την ύπαρξη του λογισμικού Pretador στην Ελλάδα ανέδειξαν την περασμένη εβδομάδα έντυπα του Ομίλου Μαρινάκη, αρχικά η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και στη συνέχεια το “Βήμα της Κυριακής”. Το δεύτερο μάλιστα, με εκτενές δημοσίευμα αναφερόταν στην ύπαρξη «γέφυρας» μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας από πρόσωπα που βρίσκονται στον φιλικό κύκλο του πρώην Γραμματέα του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για τα οποία πιθανολογούνταν ότι μπορεί να έφεραν στη χώρα μας το παράνομο λογισμικό.

Η παραδοχή του πρωθυπουργού πανηγυρίστηκε από τα ηλεκτρονικά Μέσα του Ομίλου Μαρινάκη, ως επιβεβαίωση των προαναφερόμενων ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου των ΜΜΕ και της «ελευθεροτυπίας». Ένα δικαίωμα των Μέσων, το οποίο κανείς, σε καμία δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να αρνηθεί και σε αυτό δεν θα μπορούσε να μην είναι σύμφωνος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η αποστροφή όμως του κ. Μητσοτάκη (σε άλλο σημείο της συνέντευξης και με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους του Ολυμπιακού  Γιάννη Βρέντζου), ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους», η οποία φωτογράφισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη και μάλιστα με υπαινιγμούς για εκβιασμούς, υπαγορεύσεις και αλλαγές θέσεων από τη μια μέρα στην άλλη, όπως είπε ο πρωθυπουργγός, επισημοποίησε την ανοιχτή ρήξη και προκάλεσε την άμεση και σκληρή απάντηση του επιχειρηματία.

«Οι αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν. Δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα» τόνισε σε δήλωση του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των αρχών και των αξιών της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Και προφανώς, στο πλαίσιο των “διακριτών ρόλων”, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, του υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς».

Η συνέντευξη Μητσοτάκη προκάλεσε και τις αντιδράσεις των κομμάτων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να στέκεται ιδιαίτερα στην προτροπή του πρωθυπουργού για κατάθεση πρότασης μομφής. Ένα ενδεχόμενο, που θα έδινε στον πρωθυπουργό τον αέρα μιας φρέσκιας ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου να πάει με αυτήν στο τέλος της τετραετίας ή στην εκλογική αναμέτρηση, εάν αυτή γίνει νωρίτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως για την ώρα απαντά με νέα επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αξιοθρήνητο να εκλιπαρεί για πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε

Εξηγήσεις στη Βουλή ζητά ο Τσίπρας από το Μητσοτάκη με νέα επίκαιρη ερώτηση

ΚΚΕ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Μόνο αποστροφή και αηδία μπορεί να νιώσει ο λαός με αυτή τη σήψη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago