Για εκδοχή που υποστηρίζει ότι όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το θέμα των παρακολουθήσεων.
«Για τα όσα αναφέρονται παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική δικαιοσύνη και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μην είναι καμιά απολύτως υποψία και να μην αιωρείται καμία σκιά», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν τότε θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε επίπεδο και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος. «Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτή προς εκείνους που παίρνουν αυτές τις διαβολές», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη υπογράμμισε ότι για την αξιοπιστία των ισχυρισμών του αλλά και τους σκοπούς του εκδότη της εφημερίδας έχει αναφερθεί γραπτώς και δεν θα επανέλθει στο ζήτημα.
«Χρειάζεται όμως να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του. Η τακτική χρησιμοποίησης κακόβουλου λογισμικού που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου φαίνεται να έχει χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα. Γνωστοί κύκλοι που λειτουργούν και τώρα όπως και στο παρελθόν σε ένα άλλο θέμα με παγκόσμια διάσταση λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αποδίδουν την χρήση στην κυβέρνηση», τόνισε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι στο δημοσίευμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα τεκμήριο. «Οι πηγές οι οποίες υποτίθεται ότι έκαναν τις παράνομες παρακολουθήσεις και μετά αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία του παρακολουθήσουν σε εκείνους που σήμερα τα παρουσιάζουνε θυμίζει αυτό με κάποιους που πουλάγανε κουκούλες», είπε αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis. Αυτή, είπε, είναι μία εκδοχή γιατί υπάρχει χειρότερη εκδοχή όλα αυτά ή μεγάλο μέρος αυτών να είναι κατασκευασμένα!
Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε ότι αυτοί που συγκέντρωσαν το υλικό το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις προφανώς το χρησιμοποιούν ως πολιορκητικός Κριός. «Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με τον χώρο των υποκλοπών κατασκευάζουν τέτοια σενάρια και η στόχευση είναι σαφής, είναι η κυβέρνηση και πρωθυπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε φαιδρό τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εγκέφαλος ενός κυκλώματος που παρακολουθούσε τους υπουργούς του, τις συζύγους τους και ακόμη και την τότε εκπρόσωπο τύπου. Σημείωσε δε ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento, προκύπτει ότι κανείς εξ αυτών δεν γνώριζε για παρακολούθηση του μέσω Predator.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι καμία δημόσια αρχή δεν έχει αξιοποιήσει κακόβουλα λογισμικά, πρόσθεσε όμως ότι “αυτό δε σημαίνει ότι δεν τα χρησιμοποίησε κάποιος άλλος”, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων από κάποιον ιδιώτη.
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου, περί φασιστικού παρακράτους στο ποδόσφαιρο και καθεστώτος παρανομίας μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής το Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για “αφήγημα πολιτικής ανωμαλίας”. Άφησε νέες αιχμές για εξωτερικούς παράγοντες, που θέλουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, δείχνοντας τη Ρωσία. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αυτού του κλίματος, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023.
Επέμεινε στο απόρρητο όσον αφορά στη δράση της ΕΥΠ. Επίσης ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά κατά του Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο χαρακτήρισε συκοφάντη, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά δεν κινούμαστε με νομικούς τρόπους και καυτηριάζουμε πολιτικά τα ζητήματα”.
«Τα δεδομένα των παρακολουθήσεων που έχει παραδεχτεί η κυβέρνηση -του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη- συνιστούν ήδη ένα τεράστιο σκάνδαλο. Μία ενορχηστρωμένη παρέμβαση υποκλοπών από την καρδιά του Μαξίμου» και «υποδεικνύουν τη σαφή ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον Σκάι.
«Τώρα ξεκινούν αποκαλύψεις για επιπλέον πρόσωπα, πολιτικά και επιχειρηματικά. Σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση, που αφορά εκτροπή του πολιτεύματος, έχουμε εισέλθει εξαιτίας των επιλογών που έκανε η καρδιά του Μαξίμου», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «συγχρόνως, όλη αυτή την περίοδο, το ίδιο κέντρο κάνει τα πάντα για τη συγκάλυψη της υπόθεσης: να μην προσέρχονται μάρτυρες στην εξεταστική, όσοι προσέρχονται να επικαλούνται το απόρρητο, να μη γίνεται καμία έρευνα στην εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό. Μια διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «φαίνεται πως λειτουργεί ένα ενιαίο κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον δικό του έλεγχο, άλλαξε τον νόμο προκειμένου να βάλει έναν δικό του επικεφαλής, δεν έκανε καμία έρευνα σε ό,τι αφορά τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, δεν έκανε καμία έρευνα σε ό,τι αφορά την εταιρεία η οποία εμπορεύεται αυτό το παράνομο λογισμικό». Ανέφερε, παράλληλα, ότι «υπάρχει ένας συγχρονισμός στις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και εν συνεχεία από το Predator. Όλα αυτά είναι σαφείς ενδείξεις ενοχής».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «έχουμε ένα δίδυμο σκάνδαλο, τις παρακολουθήσεις και την προσπάθεια συγκάλυψης από τη ΝΔ στην εξεταστική. Τώρα, νέες αποκαλύψεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είπε να ερευνηθούν αλλά μετά μίλησε για συκοφαντίες. Κατ’ αρχάς είναι αντιφατικό. Είναι συκοφαντίες, δηλαδή ψέματα; Ή καταγγελίες που πρέπει να ερευνηθούν; Κατά δεύτερον, γιατί προτρέχει; Γιατί βιάζεται να μιλήσει για ψεύδη;».
Τόνισε, τέλος, ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως λειτουργούσε ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε τα πάντα για να θολώσει την υπόθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί το “όλα στο φως”, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις. Από ‘κει και πέρα, για την πορεία προς τις εκλογές, εμείς ζητάμε συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικών επιλογών εδώ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας το πώς προχωράμε προς τις εκλογές».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…