Categories: Κοινωνία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα νίκη των πολιτών για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου – Απορρίφθηκε η προσφυγή της Αττικό Μετρό

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Αττικό Μετρό να αποτρέψει την φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση (συντηρητική απόδειξη) των εργασιών για τον τεμαχισμό και την απόσπαση της βυζαντινής Μέσης Οδού στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου, όπως διέταξε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης που εκδίκασε την σχετική υπόθεση.

Το δικαστήριο, που είχε κάνει δεκτή την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως που είχαν ασκήσει οι 316 πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ» που επί της ουσίας αφορά τη δυνατότητα αυτοψίας με επιστήμονες (αρχαιολόγο και πολιτικό μηχανικό), φωτογράφισης και κινηματογράφησης της κατάστασης των αρχαιοτήτων που αποσπώνται από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ήρθε σήμερα (03.12) να δικαιώσει -για δεύτερη φορά- τους πολίτες, ακυρώνοντας τη χθεσινή προσφυγή της «Α.Μ.» που επεδίωκε να σταματήσει τόσο η αυτοψία όσο και η κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης στη δίκη των κύριων ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα εκδικαστεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Η «Αττικό Μετρό» ζητούσε μεταξύ άλλων ερμηνεία «αν τα δύο πρόσωπα της επιλογής των εναγόντων, τα οποία θα διενεργήσουν τη συντηρητική απόδειξη, μπορούν να είναι και διάδικοι», αν ακόμη «αρκεί η δήλωση των προσώπων που θα οριστούν ότι έχουν τις ειδικές γνώσεις» (!) ή ότι «τα πρόσωπα που θα διενεργήσουν τη συντηρητική απόδειξη δεν θα αναπαραγάγουν με οποιονδήποτε τρόπο το υλικό απεικόνισης που θα παραχθεί και ότι δεν θα προβούν σε καμία δημοσιοποίηση αυτού χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των 316 πολιτών Απόστολος Σοφιαλίδης «η συντηρητική απόδειξη διατάχθηκε για να διαθέτουν και οι πολίτες που άσκησαν την αγωγή αποδεικτικά μέσα για τους ισχυρισμούς και τα αιτήματα που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν στη δίκη επί της αγωγής τους, αλλά και για να υποστηριχθεί το δικαιοδοτικό έργο του δικαστηρίου που θα δικάσει την αγωγή και θα εκδώσει απόφαση. Εξ άλλου, η απόφαση για τη συντηρητική απόδειξη δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση στο έργο και καμία οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου ή της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Συνεπώς το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αφού το δικαστήριο επέτρεψε τη συντηρητική απόδειξη και υποχρέωσε την «Αττικό Μετρό ΑΕ» να την ανεχθεί και να μη την εμποδίσει, γιατί η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει τις φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις και κινηματογραφήσεις των εργασιών που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago