Categories: Πολιτική

Φλερτάρει με νέα ένταση η Τουρκία

Η Αθήνα εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου,στην αδειοδότηση οικοπέδων , αλλά και στο πως και με ποια ένταση η Άγκυρα θα «αντιδράσει» στις έρευνες (γεωτρήσεις)  που πρόκειται να αρχίσει η Αμερικανικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10 (Γλαύκος). Τις ίδιες ώρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ετοιμάζεται για το ταξίδι στη Ρωσία  και την συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν . Η  ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά  θέματα. Το πρώτο, είναι η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και οι βέλτιστες συμφωνίες στον ενεργειακό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό  και στρατιωτικό-διπλωματικό τομέα. Καθώς επίσης και, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την  Ουκρανία, αλλά και η Τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό.

Λίγο πριν, επιχειρήθηκε ένα νέο κρας –τεστ στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις με την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Η.Π.Α   Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ναι μεν η επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρει συζήτηση για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο διπλωματικοί παρατηρητές σημείωναν πως «έστω και συνοπτικά τα θέματα ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στην ατζέντα, καθώς οι Η.Π.Α έχουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή».

Όπως και να έχουν τα πράγματα οι επικείμενες έρευνες / γεωτρήσεις από την Αμερικανική EXXON MOBIL εντός του τρέχοντος μήνα στο αδειοδοτημένο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ , αλλά και η πρόσφατη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας της αδειοδότησης του τεμαχίου «5» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum (σ.σ. η κοινοπραξία αποτελείται από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Offshore Limited, αμερικανικών συμφερόντων ως διαχειρίστρια, με ποσοστό 60% και την καταρινών συμφερόντων Qatar Petroleum International Upstream LLC, με ποσοστό 40%), δίνει νέα ώθηση στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου , θέτει όμως την Αθήνα σε επαγρύπνηση .

Κυβερνητικοί παράγοντες , αλλά και έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι  αξιολογώντας την κατάσταση σε συνδυασμό και με το ότι η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον μιας οικονομικής δίνης, εκτιμούν πως η Άγκυρα κάτω από αυτές τις καταστάσεις  «πιθανά να καταστεί ακόμα περισσότερο νευρική και επικίνδυνη». Τόνιζαν πάντως πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να έχουμε σοβαρή ένταση, όπως το 2020 αλλά,  αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει όταν θα αρχίσουν έρευνες της αμερικανικής εταιρείας EXXON MOBIL στα οριοθετημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.  Όπως μάλιστα σημείωναν οι  ίδιοι κύκλοι «εκεί θα υπάρξει αντίδραση και η αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει από διαμαρτυρίες, που είναι το πιο ήπιο,  από την αποστολή ενός ερευνητικού σεισμογραφικού σκάφους ή στην ακραία περίπτωση, γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Η αντίδραση για την ώρα τουλάχιστον της Τουρκίας ήταν να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και να δηλώσει «παρούσα» στη περιοχή , μόλις η Κύπρος προχώρησε επίσημα στην αδειοδότηση του οικοπέδου 5 που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «απλώνεται» στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση/ αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που ισχυρίζεται ότι ένα τμήμα της αδειοδότησης του τεμαχίου 5 παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ενώ  αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων.  Χαρακτηρίζει δε ως «μονόπλευρο βήμα» (σ.σ την αδειοδότηση του οικοπέδου 5) που  αγνοεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων , οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.

Στην ΑΟΖ της Κύπρου και πάλι η Τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να παίξει παιχνίδια τεχνητής έντασης,αγνοώντας ακόμα και αυτές τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Το ερώτημα που απασχολεί ανοιχτά πλέον την Αθήνα όπως και την Λευκωσία είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία ιδίως τώρα που θα έχει απέναντι της Αμερικανικά συμφέροντα; Και αν και υπό ποιους όρους μπορεί να μεταφέρει μέρος της τεχνητής έντασης και στο Αιγαίο;

Αλφόνσος Βιτάλης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago