Κόσμος

Αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή η Χερσώνα – Βομβαρδίστηκε το φράγμα στη Νόβα Κάκοβκα

Το τεράστιο φράγμα της Νόβα Κάκοβκα, το οποίο εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στην Χερσώνα, καταστράφηκε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, αποδίδοντας την ενέργεια στον ουκρανικό στρατό. Το φράγμα είχε αποκτήσει στρατηγική σημασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διάνοιξή του θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της υπό ρωσική κατοχή Χερσώνας.

Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος, προκαλώντας ζημιές. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανθρωπιστική καταστροφή» από την υπερχείλιση του φράγματος. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει, αρκετές φορές, η μια την άλλη ότι σχεδιάζει την καταστροφή του φράγματος με εκρηκτικά, με σκοπό να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή γύρω από την πόλη της Χερσώνας καθώς θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές κατοίκων της περιοχής.

Το Σάββατο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με ακτιβιστές υπέρ του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης στην περιοχή. «Εκείνοι που ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, επειδή ο άμαχος πληθυσμός δεν θα πρέπει να υποφέρει» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και αξιωματούχοι τους οποίους έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Χερσώνα, μετά την προσάρτησή της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι αυτοί κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν από το δυτικό τμήμα της περιοχής, καθώς εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εκκλήσεις αυτές είχαν αρχίσει να γίνονται ήδη από την περασμένη Πέμπτη, κυρίως προς τους αμάχους που βρίσκονταν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο αντικυβερνήτης είχε δηλώσει μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό σύντομα να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορευόταν όλο το εικοσιτετράωρο η κυκλοφορία, εξαιτίας της παρουσίας εχθρικών δυνάμεων, κάτι που ανακάλεσε στη συνέχεια. Οι δηλώσεις του πάντως προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες φήμες ότι η Μόσχα δεν θα μπορούσε να κρατήσει την περιοχή δυτικά του Δνείπερου και ότι θα εγκατέλειπε, όχι όμως αναίμακτα.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με δηλώσεις του εξέφραζε την πεποίθηση ότι ο ουκρανικός στρατός έχει την δυνατότητα να ανακαταλάβει στη Χερσώνα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Δνείπερου. Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξέι Ακούτιν, δήλωνε ότι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Εδαφική Άμυνα στη Χερσώνα είναι εξοπλισμένοι με τυφέκια Mosin, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον ρωσικό αυτοκρατορικό στρατό το 1891.

Ως κίνηση αποχώρησης και περιορισμού των Ρώσων στην ανατολική όχθη του ποταμού ερμηνεύθηκε και το γεγονός ότι από την Παρασκευή έπαψε να κυματίζει η ρωσική σημαία στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της Χερσώνας, ενώ το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει την πόλη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Ουκρανοί έβλεπαν σε αυτές τις κινήσεις και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ρωσική παγίδα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Μέλος της Επιτροπής PEGA: Ο παρανοϊκός Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις παρακολουθήσεις, μετά το δημοσίευμα του Documento

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago