Η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε τον “κύκλο” αποτελεσμάτων εννεαμήνου για τις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτά, η συστημική ανακοίνωσε ζημιές ύψους 3,1 δισεκατ. ευρώ, λόγω του προγράμματος τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων που “τρέχει”. Με την ίδια ταχύτητα, επιτυγχάνει τη δραστική μείωση των NPEs της και, κατά συνέπεια, την επιθετική εξυγίανση του ισολογισμού της. Λόγω αυτής της ταχύτητας εξυγίανσης, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, η Πειραιώς αναμένει bonus επιβράβευσης από την ΕΚΤ.
Ο ίδιος, στην τηλεδιάσκεψη με τoυς επενδυτές και τους αναλυτές, εξήγησε ότι η τράπεζα έχει ήδη ολοκληρώσει άνω του 90% του προγράμματος εξυγίανσης ισολογισμού και κεφαλαιακής ενίσχυσης (Sunrise), ενώ σύντομα αναμένεται η μείωση του NPE ratio κάτω από το 10%. Το τέλος του προγράμματος, θα βρει την Πειραιώς να έχει διατηρήσει το κεφαλαιακό της απόθεμα και συγκεκριμένα με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%, έναντι ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης 14,25% (11% μετά τη χαλάρωση λόγω Covid-19). Στις 30/9 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανερχόταν σε 15,9% σε pro forma βάση και ο Fully Loaded σε 13,7%. Εάν επιτευχθεί αυτό, η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 0,25%, την απαίτηση Pillar II, όπως συμβαίνει ήδη με τις άλλες συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. Σήμερα, η απαίτηση Pillar II για την Πειραιώς ανέρχεται σε 3,25% και υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι θα μειωθεί, για το 2022, στο 3%.
Παρ’ ότι η παραπάνω μείωση, δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα καθώς θα αντισταθμισθεί από την προβλεπόμενη αύξηση κατά 0,25% (από 0,50% σε 0,75%) του αποθέματος ασφαλείας (O-SII buffer), θα αποτελέσει έμπρακτη επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας για την τράπεζα.
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα, οι έκτακτες προβλέψεις ύψους περίπου 3,8 δισ. ευρώ οδήγησαν το τελικό αποτέλεσμα σε ζημία 3,1 δισ. ευρώ έναντι ζημίας 150 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ χωρίς τον συνυπολογισμό των έκτακτων προβλέψεων τα κέρδη προ φόρων ήταν αυξημένα κατά 61% σε ετήσια βάση, περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι 732 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Απομειώσεις ύψους 734 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο σχετίζονται με τις ζημίες από τη συναλλαγή Sunrise ύψους 2,6 δισ. ευρώ και την επικείμενη πώληση leasing χαρτοφυλακίου μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέραμε, το εκτεταμένο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που πραγματοποιεί η τράπεζα συνέβαλε στη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαμορφώθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι 22,5 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης (NPE) υποχώρησε στο 16% έναντι 23% το α΄ 6μηνο του τρέχοντος έτους και 46% στα τέλη του 2020.
Ο όγκος των NPEs αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στα 3,6 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2022, μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Sunrise 3 (αξίας 800 εκατ. ευρώ), των πωλήσεων άλλων δύο χαρτοφυλακίων αξίας 600 εκατ. ευρώ, καθώς και οργανικών κινήσεων και διαγραφών ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους επηρεάστηκαν από τη μείωση των NPEs φτάνοντας 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ εξαιρουμένων των διαφυγόντων κερδών και του οφέλους από το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO), έφτασαν τα 685 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,6%. Αυξημένα κατά 21% το 9μηνο είναι και τα έσοδα από προμήθειες, που ανήλθαν στα 279 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 11,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 15,9%, λαμβάνοντας υπόψη την απο-αναγνώριση της τιτλοποίησης Sunrise 2, καθώς και την απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών Τα καθαρά έσοδα από τόκους επηρεάστηκαν από τη μείωση των NPEs και ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1% ετησίως, ενώ εξαιρουμένων των διαφυγόντων κερδών και του οφέλους από το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO), ανήλθαν σε 685 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,6%. Αυξημένα κατά 21% το 9μηνο είναι και τα έσοδα από προμήθειες, που ανήλθαν στα 279 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 11,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 15,9%, λαμβάνοντας υπόψη την απο-αναγνώριση της τιτλοποίησης Sunrise 2, καθώς και την απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών («Θαλής») που έχει ήδη υπογραφεί. Η διοίκηση δρομολογεί περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 350-400 εκατ. ευρώ, όπως έχει προαναγγείλει μέσω της ανάθεσης σε τρίτο της διαχείρισης χρηματοοικονομικών στοιχείων του Ομίλου και της υλοποίησης συνθετικής τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα δάνεια μετά από τις προβλέψεις ανήλθαν σε 33,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 52,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 11% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα σταθεροποιήθηκε στα 13,5 δισ. ευρώ και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε στο 199%. «Θαλής») που έχει ήδη υπογραφεί. Η διοίκηση δρομολογεί περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 350-400 εκατ. ευρώ, όπως έχει προαναγγείλει μέσω της ανάθεσης σε τρίτο της διαχείρισης χρηματοοικονομικών στοιχείων του Ομίλου και της υλοποίησης συνθετικής τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα δάνεια μετά από τις προβλέψεις ανήλθαν σε 33,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 52,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 11% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα σταθεροποιήθηκε στα 13,5 δισ. ευρώ και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε στο 199%.
Μιλώντας στους επενδυτές και τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «το σχέδιό μας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης, καθώς πάνω από το 90% των ενεργειών έχουν ήδη υλοποιηθεί», ενώ έδωσε βάρος στην υλοποίηση της δέσμευσης για νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ το 2021. «Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, έχοντας ήδη χορηγήσει νέες χρηματοδοτήσεις 4,6 δισ. ευρώ το 9μηνο του τρέχοντος έτους, ενώ την ίδια περίοδο οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ».